Mihaela PETRE, noua șefă a Serviciului Psihologia Personalului (SPsP). Ce-ar fi de schimbat...
ANP, FSANP

Mihaela PETRE, noua șefă a Serviciului Psihologia Personalului (SPsP). Ce-ar fi de schimbat…

Începând cu data de 01.11.2022, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dan HALCHIN, a revocat-o din funcție pe Ileana AXINTE, șefa Serviciului Psihologia Personalului (SPsP), înlocuind-o cu Mihaela PETRE. Denumită ”prințesa insuccesului”, fosta prelungire inutilă a Loredanei CORDUNEANU, ex-șefa Ileana AXINTE nu a adus ”plus valoare” structurii pe care a condus-o cu o lipsă acută de viziune. A fost o soluție de compromis! În prezent, Serviciul Psihologia Personalului (SPsP) încă se mai bucură de o credibilitate redusă în rândul polițiștilor de penitenciare. Iată câteva sugestii pentru Serviciul Psihologia Personalului (SPsP)!

Profilurile psihologice nu sunt in concordanță cu realitatea

Profilul psihologic al polițistului de penitenciare pentru fiecare post în parte nu este actualizat în funcție de factorii sociali, legislativi și în funcție de cerințele de la nivel european. În acest context își dovedesc inutilitatea investițiile în resursele umane, proiectele, cursurile și formările profesionale, atâta timp cât cunoașterea individului/candidatului nu are la bază instumente actualizate. În felul acesta apar inadvertențe între individ și funcția pe care o ocupă (e.g. Florin APAHIDEAN și funcția de DASDRP din Penitenciarul Gherla).

Serviciul Psihologia Personalului (SPsP) ar trebui să facă o analiză obiectivă la nivelul sistemului penitenciar a manifestărilor comportamentale și/sau a gradului de dezvoltare psihică ale polițiștilor de penitenciare și în funcție de rezultatele obținute să fie regândiți itemii care stau la baza testărilor psihologice.

Evaluarea periodică este formală

Evaluarea periodică a polițiștilor de penitenciare este pur formală. Există dovezi palpabile că anumiți polițiști de penitenciare nu mai sunt compatibili cu profilul psihologic al postului pe care îl ocupă și, cu toate acestea, sunt menținuți în acea funcțiile pe care o ocupă (e.g. Penitenciarul Baia Mare).

Realitatea testelor psihologice…

Testele psihologice ar trebui să fie specifice domeniului poliției penitenciare. Nu există evaluări integrate, care să ofere Serviciului Psihologia Personalului (SPsP) o viziune de ansamblu asupra poliției penitenciare. Prima etapă: Poliția penitenciară trebuie să fie subiectul ZERO al SPsP, ca să-i identifice vulnerabilitățile, punctele forte, oportunitățile, amenințările. Metaforic vorbind: Dacă suntem un sistem de ciori, nu poți scoate din el porumbei ca să-i pui șefi. Trebuie identificată cioara cu potențial care, formând-o, poate avea niște calități adecvate funcției de conducere.

11 thoughts on “Mihaela PETRE, noua șefă a Serviciului Psihologia Personalului (SPsP). Ce-ar fi de schimbat…

  1. interesant e ca la Bucuresti continua macelul testarilor, in alte puncte din tara , aproape toti sunt apti, aici suntem mai slab dezvoltati si pregatiti……

  2. Profilele psihologice nu sunt in concordanță cu realitatea.
    “Profilele” sau “profilurile”?
    proiectele, cursurile, și formările (fara virgula inaintea conjunctiei)
    “…Serviciul Psihologia Personalului (SPsP) ar trebui să facă o analiză obiectivă la nivelul sistemului penitenciar ale manifestărilor” (a manifestarilor)
    “sunt menținuți în acea funcțiile pe care le ocupă” ?
    “Trebuie identificată cioara cu potențial pe care, formând-o, poate avea niște calități adecvate funcției de conducere.” (care…poate avea)

  3. Sper sa ma lămurească cineva, se poate cere cu ocazia interviului sa fim înregistrați video? Întreb asta, deoarece personalul SPsP, sugerează sa nu bifezi inregistrarea video și dezinformează spunând ca sunt tipizate vechi cu rubricile ramase de pe alte formulare.

  4. cel mai bine testarea se da pe calculator,ca in alte sisteme si asa se inlatura subiectivismul unora(frustrati sau mai rau pusi expres sa pice intentionat anumite persoane) si asa se va vedea realitatea din acest serviciu.
    Dar mai mult ca sigur ca nu vor face acest lucru, deoarece au nevoie decit de “yesman” si aici ma refer la trecerea in corpul ofiterilor.Am dat in viata mea multe asemenea examene pe care le-am luat cu brio,inclusiv la intrarea in academia militara asta dupa terminarea liceului, pe urma la intrarea in sistem fiind dusi la aeronautica spatiala dind un examen complex pe durata de aproximativ 8h luat cu brio, dar cind sa trec in corpul ofiterilor surpriza nu mai sint bun,asa ca m- am lasat pagubas,vazind cum mergea treaba, alti colegi spunindu-mi ca daca nu ai ce trebuie te duci degeaba si povestile ar putea continua…

  5. Am incercat de 2 ori si am picat testarea psihologică la București. În urma unei discuții avute cu o persoană care știa mai bine sistemul ,m am înscris la un alt concurs ,după o perioadă de timp,la un alt pnt, unde se desfășura testarea psiho, în altă locație diferită de Bucuresti Rahova. Parcurgând aceleași baterii, am reusit sa trec în sfârșit de examenul psihologic. M am folosit de echivalare, si acum sunt angrenat în concurs,pentru penitenciarul ce se află mai aproape domiciliu.Deci,ca sfat,eviati Bucureștiul. Sunt “altele” condițiile acolo.

  6. MARE ADEVAR GRAIESTI

    doar ca nu imi dau seama cum ai facut asta, deoarece testarea o dai aproape de unitatea unde esti incadrat, nu aproape de unitatea unde candidezi.
    poate ne ajuti cu un raspuns!

  7. am dat de 2 ori la MAI in structuri diferite si am luat testarea , aici la BUC niciodata la noi la anp…..desi sunt altii fara modestie care………. chiar nu e cazul

Comments are closed.

Skip to content