Avocatul Poporului identifică deficiențe în funcționarea comisiilor de disciplină ale deținuților. Vulnerabilizarea polițiștilor de penitenciare și a locurilor de deținere.
ANP, FSANP, penitenciar

Avocatul Poporului identifică deficiențe în funcționarea comisiilor de disciplină ale deținuților. Vulnerabilizarea polițiștilor de penitenciare și a locurilor de deținere.

Prin Recomandarea nr. 150/2022, Avocatul Poporului îndeamnă Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) să dispună măsuri de remediere a deficiențelor în ceea ce privește funcționarea comisiilor de disciplină ale deținuților și cere reinstruirea, sub semnătură, a membrilor acestor comisii. Abaterile disciplinare săvârșite de deținuți sunt pe un trend crescător, situație care afectează în mod direct polițiștii de penitenciare și siguranța locurilor de deținere. Comisiile de disciplină ale deținuților aplică în unele cazuri pedepse ineficace.

Av. Poporului cere clasarea sesizărilor nesoluționate în 70 de zile

Conform Recomandării, Avocatul Poporului a constatat existența unor abateri discilpinare ale deținuților, care s-au aflat în curs de cercetare disciplinară, deși au trecut mai mult de 70 de zile de la presupusa săvârșire a faptei.

Mecanismul disciplinar reprezintă o componentă importantă a siguranței penitenciarelor

Federația Sindicatelor din Adminsitrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) semnalează că abaterile disciplinare săvârșite de deținuți sunt pe un trend crescător, situație care afectează în mod direct polițiștii de penitenciare. În lipsa unei cercetări eficiente a faptelor presupuse a fi săvârșite de către deținuți, securitatea penitenciarelor și siguranța personală a polițiștilor de penitenciare devine din ce în ce mai afectată.

Pedepse acordate deținuților fără efect

Comisiile de disciplină ale deținuților aplică în unele cazuri pedepse ineficiente condamnaților (ex: suspendarea dreptului la vizită unui deținut recalcitrant necăutat), fapt ce potențează comportamentele agresive ale persoanelor private de libertate îndreptate împotriva polițiștilor de penitenciare și/sau deținuților.

12 thoughts on “Avocatul Poporului identifică deficiențe în funcționarea comisiilor de disciplină ale deținuților. Vulnerabilizarea polițiștilor de penitenciare și a locurilor de deținere.

  1. Abaterile detinutilor sunt pe un trend crescator pentru ca acestia nu muncesc. Stau pe camera la Tv si la barbut. Pune niste copii de grădiniță sa stea la fel și o să vedeți că vor comite aceleași fapte. Termenele de soluționare sunt prevăzute de lege. Cine nu le respectă să răspundă.

  2. Domnule Dorobanțu vă felicit pentru luările de poziție din postura de invitat la emisiunea de la Nasul Tv despre evenimentele din 15 noiembrie 1986.Ați punctat foarte bine toate eculubratiile emuse de Col Daogaru si tov General de Brigada care era mistic până la penibil.

      1. Domnule Dorobanțu dar despre vizita făcut la Centrul Educativ Tg Ocna ce puteți spune membrilor de sindicat, a fost benefică ???ați fost informat de problemele cu care se confruntă personalul Centrului Educativ, lipsa de personal, proasta planificare în serviciu a agenților,lipsa unui agent la curtea de plimbare de pe secția a 2 după amiaza ,și multe alte probleme????

  3. Pe când o autosesizare a onorabilei Avocate a Poporului la deficientele și abuzurile Comisiilor de Disciplină ale personalului penitenciar pt că slavă Domnului ar avea ceva material dar probabil nu prezintă interes pt instituție partea cealaltă a …poporului.

    1. Abuzurile comisiei de disciplină pot fi demantelate cu ușurință în instanța de contencios administrativ. Și deciziile corecte sunt desființate de instanță, darămite abuzurile.

  4. De iesit in strada ce se mai aude?
    Se pare ca , “colegii” nostri merg iar pe burta, singuri.
    Unitate 0, doar dvs ati facut apel catre ei, nu si invers

    1. Nu putem fi toți la fel. Eu aș fi răspuns la un apel la unitate. Ieșim și noi în strada, pentru ca nu se mai poate. Am fost tot anul 2022 și o sa continuam cu astfel de decidenți politici.

Comments are closed.

Skip to content