Dotări sector operativ penitenciare: 4 autospeciale, 2 ambulanțe, veste multifuncționale, armament, cătușe. Nu putem lua pistoale cu electroșocuri.
ANP, FSANP, penitenciar

Dotări sector operativ penitenciare: 4 autospeciale, 2 ambulanțe, veste multifuncționale, armament, cătușe. Nu putem lua pistoale cu electroșocuri.

Sectorul operativ al poliției penitenciare va fi dotat cu: 4 autospeciale, 2 ambulanțe, veste multifuncționale, armament, cătușe, spray lacrimogen. Nu avem posibilitatea legală de a achiziționa pistoale cu electroșocuri. Noul RSLD ar putea cuprinde dotarea polițiștilor de penitenciare cu mijloace neletale – pistol cu electroșocuri. Totul depinde de voința polițiștilor de penitenciare. Un Chestionar ar putea stabili dacă pistoalele cu electroșocuri sunt necesare pentru polițiștii de penitenciare, pentru că utilizarea lor va trebui fundamentată în RSLD.

4 autospeciale, 2 ambulanțe

 În ceea ce privește documentația pentru autoturisme (4 categorii de autospeciale transport deținuți și 2 categorii de ambulanțe), se lucrează la Fișele tehnice pentru că a fost schimbată opțiunea pentru autospecialele transport deținuți (de la 34 și 48 locuri am stabilit că luăm doar cu 40 locuri). Acordul cadru va fi încheiat pentru următorii 2-3 ani. Autoturismele nu vor ajunge în unități anul acesta, ci abia anul următor pentru că este vorba despre achiziția unor bunuri care nu s regăsesc în piață. A fost refăcută Fișa tehnică pentru șasiu pentru două categorii de autospeciale transport deținuți. După recentralizarea opțiunilor din teritoriu (pentru actualizarea elementelor de noutate), demersul va continua; se stabilește ca termen săptămâna 18-21.04.2023 pentru începerea procedurii.

Veste multifuncționale

În ceea ce privește licitația deschisă pentru vestele multifuncționale (intră în echiparea și dotarea tuturor celor care au primit body-cam), suntem la stadiul de evaluare oferte tehnice. Pe același acord-cadru pe 24 luni avem prevăzute și vestele antiglonț (stadiu: evaluare oferte tehnice) și completul modular (echipament de protecție). Pentru completul modular va trebuie reluată procedura pentru că a fost subevaluată valoarea financiară.

Armament

În ceea ce privește procedura restrânsă pentru furnizarea armamentului, beneficiem de consultare din partea reprezentanților Băncii Mondiale; perioada estimată pentru semnarea acordului-cadru este iunie-iulie 2023. Vom vorbi cu cei de la BAGR ca într-o lună să avem și documentele finalizate. Au avut loc exerciții cu cei de la SRI și SPP, iar 4 modele de armament se încadrează în categoriile necesare dotării personalului propriu (sunt două categorii de armament: pistol și pistol-mitralieră).

Cătușe și stații radio-telecomunicații

În ceea ce privește dotarea cu cătușe și stații de radio-telecomunicații portabile TETRA, precum și îmbrăcăminte de protecție, documentația este pe circuitul de avizare la ANP (în această săptămână se aprobă).

Pistol cu electroșocuri?!

Directorul general Dan Halchin, își dorește dotarea polițiștilor de penitenciare cu mijloace neletale – pistol cu electroșocuri, chiar dacă noi nu avem prevăzute aceste mijloace în dotare (doar polițiștii de la MAI le au). CPT nu încurajează folosirea unor astfel de mijloace, mai ales că în penitenciarele din alte țări nu sunt folosite. Putem însă aplica un Chestionar pentru a stabili dacă sunt utile, pentru că utilizarea lor va trebui fundamentată și în RSLD.

Spray lacrimogen

În ceea ce privește spray-ul lacrimogen omologat, unitățile își reînnoiesc singure stocul (acesta are termen de valabilitate 1 an). Anul trecut am avut o singură utilizare de spray lacrimogen, la Penitenciarul Gherla.

4 thoughts on “Dotări sector operativ penitenciare: 4 autospeciale, 2 ambulanțe, veste multifuncționale, armament, cătușe. Nu putem lua pistoale cu electroșocuri.

  1. Sunt onorat că încă reprezint imaginea operativului, așa cum s a exprimat un stimabil coleg care mi a trimis articolul și care m a întrebat dacă au fost plătite drepturile de autor pt poză😉…le consider plătite pt că tot ceea ce am făcut a fost cu inima și conștiința împăcată pt oameni și pt bunul mers al activităților din sistem. Doresc să fac câteva precizări:
    – sper ca fișele tehnice să fie făcute cu oameni cu expertiză dar nu de pe youtube care să viseze că OZN-ul are nevoie de aer condiționat;
    – sper să fie solicitate și păreri de la oameni cu expertiză de la alte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională pt că nu e o rușine să le ceri o părere;
    Din punct de vedere al sistemelor cu electroșoc, am îndoieli în ceea ce privește implementarea, deși încă din faza de propuneri privind OMJ 4800/2018 am propus aceste mijloace deși erau folosite în alte structuri; cum am propus și supravegherea zonelor să se facă prin mijloace moderne, gen dronă…dar ce să vezi?specialiștii n au putut implementa pt că…birou mult, operativ mai puțin.
    Am avut și șansa în epoca modernă să ascult fanteziile în videoconferință cum un dir gen adj de operativ visa la genți tactice cum vazuse el prin Slovacia sau Slovenia…cred că fusese la un turneu de tenis acolo…imediat mi am imaginat o pe Simona Halep invidioasă venind la competiții cu două genți nu una, să facă în ciiudă stimabilului domn…noi nu aveam porturi de calitate pt pistoale, dar visam la genți tactice cu veste multifuncționale, antiglonț, etc pe care le iei în spate și urci direct pe Himalaya….oameni neancorați în realitate și în sprijinul muritorilor din operativ.
    Tot acei care transpirau după CPT și înaintea lor făcându se preș.
    Am avut ocazia să particip și la comisii de întocmire a fișelor tehnice și am constatat că specialiștii făceau copy paste după alte fișe din trecut…nu vă bateți joc din comodidate, făceți le responsabil și îndrăzniți să implementați ceea ce la alții deja este implementat și funcționează.
    Când am cerut implementarea mijloacelor electroșoc în sistem acum mulți ani un stimabil domn dir de direcție, apoi dir gen adj, tânăr pensionar, șarmant de caterincos, dar numai nu cu dorința de a lăsa ceva bun în urmă mi a spus că medicalul nu e de acord fără ca nici măcar să l fi interesat să participe la o prezentare, să se intereseze despre ce este vorba, etc…funcția în care era cocoțat să nu deranjeze.
    Cei care sunteți sau care doriți să faceti ceva bun și util în sistem, îndrăzniți mai mult, nu stați în umbra șefuților, debarasați vă de parveniți, documentați vă și aplicați în ceea ce credeți foarte mult și cereți a se implementa cu argumente pertinente.
    Cu stimă,
    Comisar șef (r) Marius Roman

  2. Ai mare dreptate dl DOROBANȚU.
    DA
    MARIUS ROMAN merita tot respectul nostru.
    Din păcate cei care ar fi trebuit sa i RECUNOASCĂ VALOAREA, PREGĂTIREA, DEVOTAMENTUL, CORECTITUDINEA au refuzat sa o facă.
    Respect MARIUS ROMAN.

  3. Cu 4 dube și 2 ambulante la atatea unitati penitenciare…. Nu dam înainte nici în 100 ani…
    Trist

Comments are closed.

Skip to content