Iată ce s-a stabilit în ședinta SINDICATE - ANP!
ANP, FSANP, penitenciar, sindicat

Iată ce s-a stabilit în ședinta SINDICATE – ANP! Concursuri, mutări, condiții de muncă, sporuri, abuzuri etc.

În data de 04.05.2023, la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a avut loc ședința SINDICATE – ANP. Iată ce s-a stabilit!

Concursuri – s-a scos la concurs peste ceea ce s-a stabilit la consiliul de conducere, din cauza iminenței Ordonanței Austerității. Se pregătesc concursurile pentru sectorul medical și șef tură. La farmacisti se asteaptă avizul de la colegiul farmacistilor pentru inceperea concursului. ANP a solicitat MJ ca poliția penitenciară să fie exceptată de la Ordonanța Austerității.

Ordonanța Austerității – ANP va pregăti un răspuns către sindicate cu efectele clare ale unei potențiale blocări de concursuri. ANP are buget pentru salarii pana la jumătate lunii Octombrie 2023. Ca in fiecare an… Ca in anii trecuti se va suspenda achizitia de bunuri si servicii. ANP e pregatit. Autospeciale pentru detinuti poti fi achizitionate, masini pentru alte scopuri nu pot fi achizitionate. La rectificare, ANP sprea sa primească bani.

Activități sportive – OMJ obligă și evaluarea polițiștilor de penitenciare. ANP se teme ca la evaluare să nu promoveze multi polițiști de penitenciare. Sindicatele cer fără evaluare. OMJ va fi modificat în acest sens.

Probe eliminatorii concursuri – Sportive – se va regândi evaluarea in sensul cerut de sindicate ca un candidat sa nu mai fie eliminat ca nu a trecut o proba, ci să fie depunctat. (ex. nu atinge clopoțelul). Calculatorul – sindicatele cer echivalarea probei (la concursurile din sursă internă) dacă candidatul are deja nivelul cerut pentru postul pentru care candideaza.

Respectare disciplină de stat – ANP va face un livemeeting (DMRU-DSDRP) pentru a indruma unitățile cu privire la schimbarea felului muncii si anexele la fisele posturilor pentru polițistii de penitenciare. Directorul general invoca nevoia efectiva si consideră că acolo unde se impune, politistul de penitenciare să primească cel mult 25% din noua sarcină (cumul de funcții ex. MSU si SSM). Sindicatele si ANP sunt de aceeasi părere că schimbarea felului muncii trebuie să se facă cu acordul polițistului de penitenciare. ANP nu tolerează abuzurile si răzbunarile sefilor care schimba felul muncii subalternilor sau ii incarcă cu sarcini suplimentare ca pedeapsă sau răzbunare. Adresa ANP cu privire la respectarea disciplinei de stat se aplică si sectorului operativ.

Concurs directori si directori ANP – saptamana viitoare se va definitiva bibliografia si conditiile de ocupare ale postului. Sindicatele au cerut transparență. ANP nu a dat un raspuns clar in ceea ce priveste transparentizarea modului de stabilire a bibliografiei si condițiilor de ocupare a posturilor de directori de penitenciare, directori generali adjuncti si directori de directie din ANP.

Mutări  agenti/ofiteri– ANP vrea suprapunerea sesiunii de agenti cu cea de ofiteri. Calendarul pentru agenti va fi definitivat in ultima saptamana din luna MAI. Acum se analizează posturile din zona Olteniei, cu respectarea proportiei de 95% din stat. Directorul general propune o sedinta premergătoare in perioada 15-16 mai 2023, inainte de sedinta finala de mutare.

Majorare 50% – Trebuie sa vina aprobarea de la MJ. Daca vine intr-o saptamană, se va discuta pe doua trimestre.

Conditii de muncă – ANP a intocmit un material pe care il va inainta sindicatelor. ANP inca monitorizeaza cele 4 unități. Pentru cele 4 unități, ANP nu va taia fonduri pentru conditii de muncă.

Prima de instalare – sindicatele să semnaleze cazurile punctuale unde nu se acordă. Se acordă daca se schimba domiciliul

Statii TETRA – pana la sfarsitul lunii iunie se va demara procedura. Exista fisă tehnică.

Pistoale TEASER – S-a contactat o firmă care să arate ANP la ce sunt bune asemenea pistoale. Trebuie prinse in legislatie (RSLD). Av. Poporului nu recomandă.

Veste multifuncționale – S-a atribuit contractul de achizitionare in data de 03.05.2023.

Ordinul de concediu ”vizat” – ANP nu renuntă la viza pe ordinul de serviciu din localitatea unde iti faci concediul. Pentru a evita ”șmecheriile”…

Spor HIV – ANP a discutat cu unitățile unde nu se acordă sporul cum trebuie. Botosani, Ploiesti, Mărgineni, Iasi. Asteaptă raspuns de la unitățile contactate.

Armament modern – este lansata licitatie. Se va renunta la pistol mitralieră si la pistolul Carpați.

DASDRP ”picați” la concurs – ANP constată o criză de ofiteri in unități. Cei care au picat cu nota 2 sau 3 se retrage imputernicirea automat. La celelalte se va analiza situatia punctual pe unitate si ANP va veni cu un rapsuns la sindicate. FSANP cere o analiză corectă, fără protejarea pilelor sub pretextul că nu exită alți ofițeri să preia funcția de DASDRP.

ABUZURI: P. Deva – medic: medicul cu contract se crede medic sef si abuzează asistentele. ANP va lua masuri. P. Bistrita – un agent a fost bagat in comisia de disciplina ca nu purta insemnul cu numele in piept. ANP va contacta unitate.

Ultraje –  a crescut nr ultrajelor. ANP crede că a crescut numarul ultrajelor ca unitatile au inceput sa raporteze real fata de anii precedenti. 2022: 57 agresiuni fizice, 113 agresiuni verbale. 2023 (trimestrul I): 12 agresiuni fizice, 27 agresiuni verbale. Politistii nu folosesc bodycam si ultrajele sunt greu de demonstrat. In jumatade de cazuri nu se folosesc bodycam-urile.

N.B.

Federația Sindicatelelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) apreciază decizia directorului general Dan HALCHIN referitoare la numirea polițiștilor de penitenciare pe trepte de ierarhizare a funcțiilor, care a eliminat inechitățile din poliția penitenciară și consideră că orice repercusiune din partea oricărei autorități publice împotriva directorului general pentru că a luat această decizie benefică și legală pentru polițiștii de penitenciare se consideră îndreptată împotriva organizației noastre sindicale și vom reacționa în consecință. Cine e impotriva polițiștilor de penitenciare, e împotriva noastră și îi invităm să păzească ei deținuții când activitățile din penitenciare se vor bloca din cauza ”excesului de zel”. Aviz amatorilor care ridică din sprânceană…

 

 

6 thoughts on “Iată ce s-a stabilit în ședinta SINDICATE – ANP! Concursuri, mutări, condiții de muncă, sporuri, abuzuri etc.

  1. Mi se pare absurdă chestia sa fie depunctat pt că nu a ajuns la clopoțel chiar din contra trebuie eliminat pt că înseamnă că îi un “ponei” , și asa ii plin sistemul de “ponei” intrați înainte de a se băga traseul….

  2. Bucurați-vă de penibil! De penibilul pe care l-ați căutat și pe care împreună cu cei prezenți la marea masă de astăzi l-ați ridicat la rang te …teluactilitate. Dacă taceați și așteptați rezultatele următorului concurs pentru dasdrp era …o rezolvare pe burtă. Dacă tot nu există nicio logică în hotărârea voastră, zic să coborâți ștacheta la …doi și un sfert…Ar fi un reper bun…

  3. Legat de “Activități sportive” consider că este oportună verificarea pentru sectorul operativ. Toate instituțiile “de forță” care desfășoară munca fizică au evaluări sportive (ex. Pompierii au lunar). O evaluare anuală nu ar strica pentru nici o unitate, să nu zic semestrială..
    Legat de ordinul se serviciu “vizat” – suntem printre puținele instituții care mai avem nevoie de ordinul de serviciu vizat. In cazul colegilor de la MAI suma este forfetară și se decontează 600 de lei. In cazul celor de la SRI, s a renunțat la ordinul de serviciu și viza tocmai pentru că și au dat seama de aceste manevre pe care le făceau băieții. Dreptul este anual și la noi și la celelalte instituții menționate anterior, într-adevăr metoda de calcul este diferită..
    Respectarea disciplinei de stat – Intr o logică idealistă este posibilă respectarea acesteia, dar în cazul unităților care au detașări/blocări ale concursului, lipsă de personal/posturi scoase la TCO eliminarea anexelor nu este posibilă
    Doar o umilă părere….

    1. Legat de disciplina de stat, sindicatele inteleg ”gaura” sistemului în ceea ce priveste personalul, insa nu putem accepta si tolera abuzurule de genul ”că asa vrea p. m.”, cum se mai practica in cazul sefilor imbecili care nu cunosc legea si consecintele ”smecheriei” pe burta goala a lor.

  4. Primo
    Omj-ul privind evaluarea fizică a polițiștilor de penitenciare nu va fi modificat de ANP, că nu e competent. Anp-ul va solicita MJ modificarea ordinului.
    Secundo
    Dacă Poliția Națională nu achiziționează pistoale Teaser, Poliția Penitenciară are șanse foarte mici, aproape imposibile, de reușită având în vedere că Avocatul Poporului s-a antepronunțat.
    Și nr trei
    Schimbarea armamentului folosit în unitățile de penitenciare, cu unul modern, adaptat misiunilor executate, ar alinia sistemul penitenciar cu celelalte instituții militarizate. Ultima modernizare a avut loc în 2009 (Glock la grupele de interventie)

Comments are closed.

Skip to content