Informare ANP: Penitenciarele Berceni şi Unguriu, în Parlament
ANP informează că proiectele privind finanțarea penitenciarelor de la Berceni și Unguriu sunt aproape aprobate după un parcurs de 3 ani prin diverse foruri executive și legislative. Sigur, provocarea este construcția propriuzisă, iar penitenciarul rătăcit în construcție de la Pantelimon o demonstrează. Dar, asta e deja altă discuție.
În Monitorul Oficial, a fost publicat recent Decretul nr. 129 din 19 februarie 2020 privind supunerea spre adoptare Parlamentului a aprobării Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Proiectul privind Modernizarea infrastructurii judiciare în România), semnat la Bucureşti la 13 august 2019 şi la Paris la 2 septembrie 2019, act ce implică Administraţia Naţională a Penitenciarelor din perspectiva consolidării sistemului de detenţie.
Parcurs decizional
În data de 5 decembrie 2017, a fost aprobat Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanţării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român, printr-un proiect finanţat din fonduri externe rambursabile, prin care se propune conceptul de Proiect naţional – Investiţii în infrastructura penitenciarelor, având ca obiectiv crearea şi îmbunătăţirea infrastructurii penitenciarelor.
În şedinţa din data de 17 ianuarie 2018, Guvernul României a aprobat, prin Memorandum, Calendarul de măsuri 2018-2024 pentru soluţionarea supraaglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, în executarea hotărârii-pilot Rezmives şi alţii împotriva României, pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la 25 aprilie 2017, în vederea înaintării acestuia Consiliului Europei.
Aplicarea măsurilor de creştere şi modernizare a capacităţii de cazare presupune crearea unui număr de 8.095 de locuri noi de cazare şi modernizarea a 1.351 de locuri de cazare, investiţiile fiind finanţate din 3 surse, după cum urmează:
* Mecanismul Financiar Norvegian – 1.400 de locuri noi de cazare, în valoare estimată de 21.007.300,00 euro şi 100 de locuri de cazare modernizate, în valoare estimată de 940.000,00 euro;
* Bugetul de stat – 4.795 de locuri noi de cazare şi modernizarea a 1.251 de locuri de cazare, în valoare estimată de 75.297.550,00 euro. În bugetul de stat pentru anul 2018, au fost alocate fonduri pentru demararea lucrărilor de investiţii în vederea creării a 5.110 locuri, în perioada 2019-2023;
* Împrumut de la o Instituţie Financiară Internaţională (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei), conform proiectului aprobat de Guvernul României, la data de 05 decembrie 2017, prin Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanţării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român, printr-un proiect finanţat din fonduri externe rambursabile, prin care se propune conceptul de Proiect naţional – Investiţii în infrastructura penitenciarelor- 1.900 de locuri noi de cazare, prin construirea şi înfiinţarea a două noi penitenciare (Penitenciarul Berceni şi Penitenciarul Unguriu).
Stadiul celor două noi penitenciare
Penitenciarul P47 Berceni:
Studiul de fezabilitate aferent obiectivului de investiţii a fost elaborat şi avizat de către Consiliul Tehnico-Economic al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în şedinţa de avizare din data de 23.12.2019. În perioada următoare, studiul va fi înaintat Ministerului Justiţiei, pentru a fi promovat în vederea avizării în Consiliul Interministerial Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
După avizarea acestuia, va fi promovat proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Capacitatea de cazare este de 1.000 de locuri, cu regim de detenţie maximă-siguranţă şi regim închis.
Penitenciarul P48 Unguriu:
Se estimează finalizarea expertizei tehnice şi întocmirea studiului de fezabilitate în cursul lunii martie 2020, acesta urmând a fi introdus pe circuitul de avizare (aviz Consiliu Tehnico-Economic al ANP, Consiliu Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici).
Penitenciarul va avea 900 de locuri (100 de locuri pentru regim deschis şi 800 de locuri pentru regim semideschis).
Ambele proiecte au un impact direct asupra îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru deţinuţi, prin reducerea supraaglomerării şi asigurarea respectării celor mai bune practici internaţionale referitoare la infrastructură şi regim de detenţie. Progresele în implementarea măsurilor privind consolidarea sistemului penitenciar românesc vor fi comunicate periodic, în vederea informării, cu transparenţă şi promptitudine, a publicului. (sursa: Agerpres)
In context
https://www.fsanp.com//2019/12/04/video-ministrul-justitiei-anunta-investitii-in-penitenciare-si-cere-abrogarea-legii-recursului-compensatoriu/
https://www.fsanp.com//2020/01/24/proiectul-de-omj-pentru-aprobarea-standardelor-privind-conditiile-de-munca-in-sistemul-administratiei-penitenciare/
https://www.fsanp.com//2019/12/30/reparatii-de-2-bani-pentru-imbunatatirea-conditiilor-de-munca/
Buna seara,
Stiu ca este off topic si cu riscul de a crea reactii negative ,totusi ,va rog D-le Dumitrascu sa ne spuneti cum a fost posibil ca o asemenea discriminare si abuz sa fie permis.
Informatie a fost preluata dupa site-ul galbenilor si verificata la ANP SI MJ.
Conform art 12,lit h in cazul mutarii la cerere in alta unitate dreptul la chirie inceteaza si nu mai poti cere chirie la noua unitate(asta poate fi posibil doar in cazul mutarilor in interes de serviciu).
Va dati seama ca inainte de acest OMJ nu exista asa tampenie si faptul ca am obtinut transformarea in rate nu se compara cu pierderea posibilitatii de a avea chirie daca nu ai locuinta in alta unitate/oras.
Ce masuti veti lua si cum a fost posibila aceasta situatie ?
Asteptam raspunsul dvs.
Va rugam sa ne intelegeti.
Cititi va rog acel art. 12 lit h. la care faceti referire. Cred ca ati preluat usor eronat informatia. Sunt acolo 10 cazuri de incetare a compensatiei.
Evident ca daca va mutati de la Poarta Alba la Baia Mare nu veti mai primi compensatie pentru chiria de la Poarta Alba si daca doriti o alta compensatie la Baia Mare, noul loc de munca unde stati cu chirie, va trebui sa faceti un alt demers. Se intampla si inainte de acest OMJ.
Ok,deci,daca ma transfer si am avut doar chirie ,nu pierd pt totdeauna dreptul la chirie,ci doar pt contractul avut in localitatea anterioara,pt o noua chirie depui alta cerere si se rezolva,am inteles bine?
Ma refer exclusic la chirie,nu la decont rate .
Asta spune legea. Asta e practica si asa va fi si in continuare.
Asa ar fi corect și asa este la MI. Se presupune ca dacă soliciți mutarea într-o alta localitate, ai și unde sa locuiesti. Ba mai mult scriu chiar în raportul de mutare faptul ca nu solicita chirie în noua locație, dar prima grija după mutare este sa ceara aceasta chirie.
Buna ziua!
Dl Dumitrașcu, sunt zvonuri că cei care nu îndeplinesc criteriul privind suprafata imobilului inchiriat/ cumpărat pierd dreptul la decontarea chiriei/ ratei. Concret, familie cu un copil trebuie să stea intr un apart de min. 66 mp. In conditiile astea, pe luna februarie promim chirie doar pt 11 zile. Dar pana gasim un alt apart care sa indeplineasca acest criteriu dureaza probabil o alta luna.
Dacă mi cumpăr casa de 3 camere si intre timp apare un al 2 lea copil ce se intampla? Pierd dreptul la compensarea ratei pt ca nu îndeplinesc criteriul suprafetei.
Aveti cunostinta de toata aceasta problema expusă? Ce putem face? Noi practic, cel puțin 2 luni pierdem banii de chirie?
Multumesc mult!
Nu pot sa am o opinie pe baza unor zvonuri. Pot discuta pe lege si eventual interpretari ale acesteia.
Ce pot sa va spun e ca ANP lucreaza xilele astea la instructiuni si ca probabil multe dintre neclaritati se vor rezolva.
Asteptam sa intra si noi in posesia instructiunilor cand le aveti dvs.
Multumim!
Saptamana asta vor fi trimise. Asa ne-a informat ANP.
Asteptam si speram sa nu se confirme zvonurile. Multumim!
O simpla lectura a legislatiei infirma mare parte din aceste zvonuri.
Ar trebui sa luați în calcul și varianta cazului în care guvernul, datorita lipsei bugetului, sa emită o ordonanță prin care sa anuleze acest drept la chirii sau de transformare a ratei în chirie… Ce veți face în cazul asta? 🤔
Ar trebui sa luați în calcul și varianta cazului în care guvernul, datorita lipsei bugetului, sa emită o ordonanță prin care sa anuleze acest drept la chirii sau de transformare a ratei în chirie… Ce veți face în cazul asta? 🤔
Situatia e putin probabila, ceea ce nu inseamna ca zvonacii si raspnandacii n-o sa continue sa traspire pe tastatura pe diverse subiecte. Daca se intampla ne vom sfatui cu membrii si vom decide in consecinta.
Vb doar de chiirie ,rata ,dar de cei care asteptam acel ajutor ? Asta e adevarata discriminare ….va faceti ca nu exist am ?Ne aburiti ,,,am vb,,am propus ,,,acum cautati chichite ptr rate ,,,,,nu sunt zvonac ,dar sa fie lege pentru toti ,nu ptr unii .
Va spun ce am facut in limitele de actiune ale unui sindicat. Nu semnam noi proiectele. Stiu. E frustrant, dar e inutil sa dati vina pe cei care incerca sa ajute.