Ministerul Justiției | Dezbatere privind condițiile de lucru pentru polițiștii de penitenciare
sindicat

Ministerul Justiției | Dezbatere privind condițiile de lucru pentru polițiștii de penitenciare

Minuta dezbaterii publice privind proiectul de Ordin al ministrului justiției pentru aprobarea standardelor privind condițiile de muncă în sistemul administrației penitenciare.

Ministerul Justiției | Dezbatere privind condițiile de lucru pentru polițiștii de penitenciare
Ministerul Justiției | Dezbatere privind condițiile de lucru pentru polițiștii de penitenciare

Standardele privind condițiile de lucru din penitenciare, în dezbatere

La dezbaterea publică au participat: reprezentanți ai Ministerului Justiției (MJ), ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și ai organizațiilor sindicale – Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP). În cadrul dezbaterii au fost făcute observații și propuneri de modificare/completare a proiectului de ordin, după cum urmează:

Reprezentantul FSANP a arătat că proiectul de Ordin al ministrului justiției pentru aprobarea standardelor privind condițiile de muncă în sistemul administrației penitenciare a fost elaborat de reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor împreună cu reprezentanții organizațiilor sindicale, propunerile acestora din urmă fiind inserate în cuprinsul proiectului de act normativ mai sus-menționat.

Față de forma afișată pe site, reprezentantul FSANP va prezenta, în cele ce urmează, propuneri de modificare și completare a proiectului de ordin mai sus amintit, cu mențiunea că, și în situația în care nu este acceptată niciuna dintre propunerile sale, proiectul de act normativ poate fi promovat și în forma afișată pe site, având în vedere faptul că aduce un plus în sistem prin aprobarea acestor standarde.

Mecanism privind implementarea și monitorizarea standardelor privind condițiile de lucru

Astfel, prima observație vizează faptul că prezentul ordin nu cuprinde dispoziții referitoare la mecanismul de implementare și monitorizare a acestor standarde, mecanism care va ajuta la atingerea acestor standarde.

În concret, reprezentantul FSANP sugerează includerea în ordin a 2 articole: unul care să prevadă un plan anual/multianual privind îmbunătățirea condițiilor de muncă din penitenciare, plan care să conțină obiective concrete în limita fondurilor disponibile, iar, un al doilea articol să prevadă o raportare periodică/semestrială cu privire la realizarea obiectivelor propuse; de asemenea, solicită inserarea unor dispoziții referitoare implicarea și informarea organizațiilor sindicale reprezentative cu privire la acest proces.

Reglementarea condițiiilor de muncă pentru sectorul operativ din penitenciare

O a doua propunere vizează inserarea unei secțiuni referitoare la reglementarea standardelor privind condițiile de muncă pentru cei ce își desfășoară activitatea în sectorul operativ, ordinul cuprinzând reglementări minime sau foarte vagi în ceea ce îi privește pe polițiștii de penitenciare care își desfășoară activitatea la punctele de lucru sau la escortă.

Urmare celor stabilite în cadrul dezbaterii publice, Administrația Națională a Penitenciarelor va reface forma proiectului de ordin al ministrului justiției, o va transmite și Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor pentru exprimarea acordului cu privire la forma finală a proiectului ce va fi înaintată Ministerului Justiției, în vederea promovării.

În context

https://www.fsanp.com//2019/05/16/conditiile-de-munca-din-penitenciare-in-stationare/

https://www.fsanp.com//2020/01/27/mapn-proiect-privind-incadrarea-personalului-civil-la-conditii-de-munca-deosebite-si-speciale/

https://www.fsanp.com//2019/12/30/reparatii-de-2-bani-pentru-imbunatatirea-conditiilor-de-munca/

6 thoughts on “Ministerul Justiției | Dezbatere privind condițiile de lucru pentru polițiștii de penitenciare

  1. scuze de off-topic,
    Joi 20.02.2020 cu ocazia alarmarii unui grup de unitati penitenciare, am vazut un intreg pluton de jandarmi pe sectiile de detinere cu armament asupra lor. Personal am pus mana pe un pistol si am intrebat unul dintre jandarmi care mi-a confirmat ca pistolul din dotare nu este de jucarie.

    Acum stau si ma intreb de ce s-a mai chinuit ANP sa scrie acel OMJ 4800 daca tot il incalcam flagrant. Noua ni se cere sa respectam atributiile agentului supraveghetor insa marii sefi ai unitatii nici nu se gandesc sa respecte acel articol 86 din OMJ 4800.
    Pentru reamintire, accesul cu armament si munitie de manevra este permis reprezentantilor sistemului de aparare si ordine publica DOAR IN SECTORUL ADMINISTRATIV cu ocazia exercitiilor tactico-aplicative.
    Cazurile in care este permis accesul cu armament si munitie in sectorul de detinere sunt actiunile violente ale detinutilor care pun in pericol viata altor persoane, in scopul securizarii si izolarii unei zone, caz în care se delimitează vizibil un perimetru interior pe o perioadă limitată la acțiunea necesară, cu aprobarea DG al ANP.

    1. Boss, trebuia sa i iei arma mai ales dacă avea Glock, ca și asa noi nu avem, o bagam la noi pe inventar în magazia de serviciu. Spray-ul IL ca ale nostre sunt expirate, trebuia sa plece dezbrăcați din puscarie, tomfe, bastoane și ce mai aveau ei în dotare. :))

  2. Nu-ți face impresia că-ți bați capul prea mult? Nu poți să-ți faci serviciul dacă nu știi de ce aveau aprobare și cine a aprobat? Tinzi să devii expert in toate ca Monica Tatoiu!Bine că n-ai pus mâna și pe manivela jandarmului.

  3. Cu aprobarea DG,in situatii deosebite,in cooperare cu institutiile abilitate,se poate intra si cu armament!asta era ultima problema pe agenda zilei…celelalte s-au rezolvat!…

  4. Acest tip de discutii nu stiu daca isi au locul aici,mai usurel ca mai este doar un pas pana la….(chestiunile care se discuta in scoala.. ca sa nu mai dam nume,si mai multe detalii)..

Comments are closed.

Skip to content