Plângere penală împotriva adjunctului Penitenciarului Spital Rahova. ANP mușamalizează și tolerează abuzurile. FSANP cere intervenția ministrului Justiției Radu MARINESCU. Urmează protestele în fața unității.
ANP, FSANP, penitenciar, sindicat

Plângere penală împotriva adjunctului Penitenciarului Spital Rahova. ANP mușamalizează și tolerează abuzurile. FSANP cere intervenția ministrului Justiției Radu MARINESCU. Urmează protestele în fața unității.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a formulat plângere penală împotriva adjunctului Penitenciarului Spital Rahova. Abuzurile, haosul, teroarea psihică și corupția au înflorit în unitatea spitalicească a Poliției Penitenciare din cauza incapacității Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) de a rezolva probleme sesizate de peste 5 luni. Lipsa de reacție fermă a ANP-ului a determinat FSANP să sesizeze organele de cercetare penală. Este rușinos pentru instituția penitenciară ca problemele interne să fie aruncate în curtea altor instituții ale statului (parchete), deoarece șefii ANP nu au capacitatea sau nu vor să rezolve problemele din Penitenciarul Spital Rahova.

Câteva date și informații pentru domnul ministru Radu MARINESCU:

1. Liber la evadări în penitenciare?! Adjunctul Penitenciarului Spital Rahova și-ar fi “aranjat” revocarea din funcție. Mare atenție, prietene ANP!

În acest articol, FSANP a atras atenția ANP și opiniei publice că în luna mai 2024 Penitenciarul Rahova fremăta din cauză că prietenul nostru Cătălin SAVA, Zero 2-ul (adjunctul) Penitenciarului Spital Rahova, s-ar fi lăudat că “amicii lui cu influență” din Penitenciarul Rahova că ar fi vorbit la ANP ca principalul vinovat de evadarea deținutului criminal care a traversat România să nu fie revocat din funcția de șef serviciu siguranța deținerii și regim penitenciar. Cătălin SAVA a creat un climat de muncă tensionat la Penitenciarului Spital Rahova, de a fost nevoie de intervenția inspectorilor Corpului de control al ministrului justiției, care au călcat bătătura unității spitalicești și s-au convins de neregulile din acea unitate.

Domnule ministru Radu MARINESCU, ce credeți că s-a întâmplat cu revocarea adjunctului Cătălin SAVA? 

A fost iertat Cătălin SAVA, domnule ministru, iar gunoiul a fost băgat sub preș, chiar de către ANP-ul condus de domnul manager Dan HALCHIN. Informațiile că ofițerul și-ar fi ”aranjat” menținerea în funcție s-au confirmat. Domnule ministru, pentru a vedea gravitatea faptelor domnului Cătălin SAVA, vă rog să comparați situația acestuia cu cea a adjunctului Penitenciarului Târgșor, Mircea DECU. Ambii ofițeri au făcut, în același timp, obiectul procedurii de revocare din funcția de conducere, doar că Mircea DECU a fost revocat ”la comandă”, iar Cătălin SAVA a fost iertat de comisie tot ”la comanda” domnului Dan HALCHIN. Obiectivitate și responsabilitate, nu glumă!

2. Presiuni și intimidări în urma controalelor MJ și ANP. Ofițerii incapabili abuzează agenții pentru a le închide gura.

În acest articol, FSANP a atras atenția ANP și opiniei publice că, în urma controalelor efectuate la nivelul Penitenciarului-Spital București Rahova, domnul Sava Cătălin și domnul Vintilă Cosmin cel care LATRĂ la propriu la subalterni (Da, domnule ministru, ofițerul reproduce la propriu lătratul unui câine!) au încercat să denigreze subalternii, postând diverse petiții pe grupul de WhatsApp „Operativ”, destinat informării cu privire la misiunile de pază și supraveghere în spitale din rețeaua Ministerului Sănătății sau alte misiuni ale Compartimentului Operativ. Preocupați de abuzuri, cei doi ofițeri neglijează problemele unității spitalicești (Incidentul din 18.10.2024, Distribuirea mesei din 17.11.2024, ⁠Incident operațional în Secția E1 din 17.11.2024), nereguli grave care au fost semnalate ANP, însă nu s-a luat nicio măsură.

3. PETIȚII (sesizări) înaintate Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), dar fără măsuri concrete

Domnule ministru, Radu MARINESCU, de aproximativ 4 luni, Sindicatul Frăția Rahova și Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) au semnalat verbal, dar și în scris, domnului Marian ILIE (director DSDRP-ANP), domnului Claudiu ROMÂNU (DGA-ANP), domnului Dan HALCHIN (DG-ANP) problemele de la Penitenciarul Spital Rahova. Problemele din Penitenciarul Spital Rahova au fost discutate inclusiv în ședințele ANP-SINDICATE, dar și la Comisia Mixtă de Dialog Social de la Ministerul Justiției, la sfârșitul anului 2024. Până la acest moment nu s-a luat NICIO măsură concretă care să reducă un climat organizațional optim la locul de muncă pentru polițiștii de penitenciare din unitatea spitalicească. Peste 30 de angajați au semnalat în scris (plângeri) abuzurile la care sunt supuși de către factorii de conducere protejați, prin pasivitate și lipsă de interes, de conducerea ANP. Șefii ANP se fac că reacționeză, însă peste 30 de polițiști de penitenciare sunt terorizați zilnic de către un director numit pe pile și relații, de către un adjunct iertat de la revocare și de către un șef de tură care latră la subalterni. Vă întrebăm, domnule ministru Radu MARINESCU, dacă ANP nu este capabil să corijeze comportamentele dezadaptative ale celor trei ofițeri abuzatori, mai poate ANP să reintegreze 24.000 de deținuți (să le îndrepte comportamentul infracțional)?

Domnule ministru, Radu MARINESCU, în numele a peste 30 de polițiști de penitenciare care sunt abuzați, dintre care unii au mers la psihiatru din cauza torturii psihice la care sunt supuși, vă rugăm să interveniți personal și să opriți teroarea de la Penitenciarul Spital Rahova. Promovările pe pile, relații și cunoștințe ale unor ofițeri fără principii și valori etice sunt o practică în Poliția Penitenciară. Penitenciarul Spital Rahova este un exemplu.  

9 thoughts on “Plângere penală împotriva adjunctului Penitenciarului Spital Rahova. ANP mușamalizează și tolerează abuzurile. FSANP cere intervenția ministrului Justiției Radu MARINESCU. Urmează protestele în fața unității.

  1. Abuzurile de la P.Slobozia nu le vede nimeni? A ridicat fara un motiv intemeiat accesul telefoanelor celor din administrativ, desi ne usura munca in interes de serviciu. De exemplu, unui sofer i se putea da si alte curse prin telefon, nemaifiind obligat sa se intoarca la unitate. De aici, economie de combustibil, de timp, rezolvarea unor probleme mult mai rapide. Si asa si in alte domenii. Legatura si cu familia, mult mai rapida, unii dintre noi mai sunt monoparentali. Eu una nu sunt de acord cu decizia asta! Dar asa se intampla cand cineva se crede Dumnezeu!

    1. Poate nu se crede Dumnezeu dar categoric lipsă totală de viziune și responsabilitate… așa cum spun unii care îl cunosc mai bine!
      Mult succes mâine în București, România poate te trezești!

    2. In Germania, in penitenciar, doar directorul avea telefon mobil. Doar in birou folosit. Insa Germania e o tara inapoiata dupa cum se stie. Atat de inapoiata incat aveau automat de bere la cantina cadrelor si angajatii puteau servi o bere la masa. In penitenciarul respectiv se fabricau, cu detinutii, piese pentru motoare Boeing. Inapoiati rau…E mai bine la noi. Cu sau fara mobil, fara bere, fara Boeing.

    3. Și cei de la Brăila au băut apă din aceeași cana.Au dat acces cu telefonul la multi colegi până la 31.03.Daca un om nu schimba funcția după 31.03, ce e diferit fata de primele 3 luni încât să nu îi dai aaces din prima pe o perioadă mai mare,cu încetare la schimbare din funcție . Că sa nu mai zic că smartwatchul,FARA SIM, este interzis în penitenciarul Brăila.Nimeni nu are o explicație pentru asta.Acum căutăm toți ceas de buzunar și ceas cu cuc.

    4. Nu inteleg partea cu economia la combustibil. In toate penitenciarele cheltuielile aferente combustibilului au crescut de la an la an. Enorm. Prin urmare economisim, dar platim mai mult?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content