Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) tocmai și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2024 și, în timp ce cifrele cresc frumos, realitatea din spatele lor este departe de a fi roz pentru polițiștii de penitenciare. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) vă invită să descoperiți ce înseamnă cu adevărat „performanță” în penitenciare.
Deși ANP se laudă cu o creștere spectaculoasă a activităților, numărul polițiștilor de penitenciare a rămas aproape neschimbat, cu o creștere infimă de la 12.922 în 2021 la 13.026 în 2024. Deci, cu aceiași oameni, ANP reușește „minuni statistice” precum:
Mai multe percheziții: +690, pentru că, evident, cineva trebuia să bată recorduri (de la 9.658 la 10.348).
Vizite intime suplimentare: +39, pentru că și dragostea la penitenciar are nevoie de statistici pozitive (de la 325 la 364).
Vizite intime de 3 ore: explozie cu 12.806 vizite, într-un an (de la 1.187 la 13.993), transformând penitenciarele aproape în spa-uri romantice.
Vizite cu dispozitiv de separare: scădere cu 31.004 vizite – probabil că deținuții și familiile lor au devenit brusc mai prietenoși (de la 90.537 la 59.533).
Vizite fără dispozitiv de separare: creștere alarmantă cu 51.097 vizite, că doar polițiștii au nevoie să testeze limitele răbdării (de la 174.956 la 226.053).
Comunicări online: +84.801 comunicări – se pare că penitenciarele și-au descoperit vocația digitală (de la 57.701 la 142.502).
Mai mulți deținuți la muncă: +287, pentru că nimic nu crește productivitatea ca munca pentru “câștig” (de la 6.032 la 6.319).
Ce se ascunde în spatele acestor cifre spectaculoase? Polițiști de penitenciare epuizați fizic și psihic, concedii medicale în creștere, creșterea numărului de ore suplimentare, val de greșeli în exercitarea atribuțiilor profesionale, creșterea sancțiunilor disciplinare. ANP pare să ignore faptul că polițiștii de penitenciare nu sunt roboți care funcționează pe bază de statistici optimiste și rezistență infinită.
FSANP propune câteva soluții „revoluționare” și absolut logice, pe care ANP ar trebui să le ia în considerare:
- Deblocarea angajărilor, nu cosmetizări statistice;
2. Pregătire profesională continuă reală, nu “hârtii” și formalități;
3. Salarizare deblocată, conform legii;
4. Digitalizare concretă;
5. Redistribuirea realistă și echitabilă a sarcinilor de serviciu, nu folosirea excesivă a DZU pentru “umplerea golurilor” de personal din sistem;
6. Eliminarea “secretarelor” din birourile șefilor și planificarea acestora în posturile în care au fost încadrate.
În concluzie, dacă Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) nu intervine urgent cu măsuri concrete, sistemul penitenciar va continua să bată recorduri, dar nu cele pe care le dorește, însă, până atunci, polițiștii de penitenciare continuă să suporte „miracolul” statistic de la bilanțurile ANP-ului .
Va salut!
Cand are loc CC al ANP pt 50%?
Multumesc!
Încă nu a stabilit MJ și bine face!
Din moment ce au fost probleme acum o luna, in sectorul financiar(dir admin a fost schimbat). Au fost chemate de acasa doua colege pensionare cu experienta sa repare greseala. E normal ca o colega cu 2-3 ani maxim in financiar, sa beneficieze de 50% acum, dupa atatea probleme ? Ce vremuri traim…🤦🏻♂️
Nu prea e. Asta este imperiul lăsat de Nambăr Uan al pușcăriilor. Un imperiu al haosului si imposturii.
Este foarte corect! Ar trebui sa punctați și deficitul de personal din financiar…..sa punctați orele suplimentare neplătite pe care le face colega din financiar cu 2-3 ani vechime…..sa punctați că în afară de funcția de contabil sef….tine și o funcție de ofițer de execuție…pentru că acel ofițer e bolnav…. V-ați învățat să împărțiți Oscarurile la ăștia de urmează să vă pensionați….deși nu mai aveți niciun chef de treabă…..așteptați să vina data sa ieșiți la pensie cu 100 de milioane! Salariile de merit să le ia cine muncește …nu cine urmează să se pensioneze! Că nu sunt salarii de pensionare….sunt salarii de merit! Trebuie sa ai un merit să iei!
Bună seara, domnule Președinte. Aveți idee ce se întâmplă cu OUG pentru majorarea cu 50%? Am înțeles că proiectul a fost retras. Aveți vreo informație în acest sens? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Nu am nicio informație in legătură cu acel proiect. Bănuială mea e lipsa banilor la buget si deficitul mare.
Așteptăm în zadar de la ei o procedura pentru vizita intima dacă tot ne lăudăm cu creșterea numărului de vizite acordate …. Se știe ca de atâția ani mergem pe lângă legislație? Cum se procedează la controlul persoanei care se prezintă pentru acordarea vizitei intime cu deținutul? Care este ordinea operațiunilor, ne spune cineva ? Aaa da se face percheziție amănunțită ca la deținut dar unde scrie în lege ca la persoanele aparținătoare li se face percheziție? Dacă ni se fac plângeri ni se spune nu mai dezbrăcați…. apoi sa vina intimele pe banda ……ca acum le acordam la 2 luni sa le fie deținuților bine și sa nu ducă dor …..
Dar degeaba angajam dacă stau doua luni pe post și apoi se ascund în birouri , ar trebui sa semneze și eu un angajament ca cel puțin 5-6 ani lucreza pe postul pentru care au dat concurs.
Corect ceea ce spuneti dvs.
Ideal ar fi adoptarea un ghid al carierei profesionale in sistemul penitenciar prin care sa se specifice si sa se respecte in mod clar faptul ca agentul sau ofiterul cu functie de executie incadrat pe un post intr-o unitate, sa ramana pe acel post o perioada de timp – sa zicem minim 3 ani, apoi sa poata accede pe un alt post (agentul chiar pe un post TCO, ofiterul pe un post sef birou), apoi iar o obligativitate sa ramana in noua functie o perioada dupa care accederea intr-un post superior ( ptr ofiteri – sef serviciu) si tot asa pana ajunge director de unitate. Astfel directorul ajuns pe funtie pri aceasta modalitate are cat de cat o experienta in domeniul conducerii, in lucrul cu subordonatii…. Oare gresec?
Cu scoaterea la munca se procedeaza in afara cadrului legal in multe unitati doar de dragul banilor adusi la unitate.
Cereti o situatie, ca si sindicat, cu modul in care sunt suportate cheltuielile legate de medicina muncii pentru detinutii repartizati la operatorii economici si veti vedea ca nu bate una cu alta.
Dati-mi mai multe informații, vă rog!
Sa pensionat nr 1?
Din păcate orice modificare a legii aplicabila ppl-ilor, în sensul acordării de noi drepturi nu necesita sursa de finantare, ori și în acest caz ar trebui, deoarece acordarea de noi drepturi sau suplimentarea unora existente implica asigurarea unui număr suplimentar de angajați. Ni poți la infinit sa asiguri drepturi “fără număr”, cu același efectiv de porsonal. Desigur, ar trebui o analiza suplimentara privind unele unități cu deficit acut de personal, cum e Giurgiu, Arad, etc, de unde nu ar mai trebui aprobate transferuri la alte unități pana la rezolvarea deficitului. Volumul mare de activități pe fondul deficitului de personal generează stres, epuizare și da, indirect conduce la concedii medicale. Numai bine tuturor.