Practică neunitară în acordarea sporului HIV/SIDA în unitățile penitenciare
Sporul pentru condiții de muncă deosebit de periculoase (HIV/SIDA) nu se acordă unitar în sistemul penitenciar, situație care generează nemulțumiri în rândul polițiștilor de penitenciare. Penitenciarul Mărgineni este una dintre unitățile care acordă doar 2 (două) ore spor HIV/SIDA agenților și ofițerilor care desfășoară activități directe cu deținuții timp de 12 ore în continuu. Cum s-au stabilit cele două ore vom vedea, iar dacă s-a comis vreun abuz, ne vom asigura că persoanele responsabile vor fi trase la răspundere.
Nr. 07/14.02.2022
Exemplar unic
Domnului comisar de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN
Director general
Administrația Națională a Penitenciarelor
Stimate domnule director general,
În temeiul art. 6 din Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) vă adresează rugămintea de a ne transmite, în format electronic (PDF), pe adresa de e-mail: fsanp@www.fsanp.com/, următoarele informații de interes public:
- Unitățile penitenciare în care s-a acordat, în anul 2021, sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase (HIV/SIDA);
- Numărul de ore (în medie) stabilite de comisiile din cadrul unităților de la punctul nr. 1, pentru agenții și ofițerii de pe secțiile de deținere în care în care au fost custodiați deținuți bolnavi de HIV/SIDA, defalcat pe fiecare unitate penitenciară;
- Motivul/argumentele care a/au stat la baza stabilirii numărului de ore de la punctul nr. 2 din prezenta solicitare;
- Numărul secțiilor (se va evidenția numărul camerelor de deținere din fiecare secție) în care sunt custodiați deținuți bolnavi de HIV/SIDA din fiecare unitate penitenciară.
În scopul unei bune colaborări, vă oferim deschiderea noastră spre un dialog constructiv, bazat pe încredere și respect.
Cu deosebita considerație,
Cosmin DOROBANȚU
Președinte
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor
După 2 săptămâni vă trecu supărarea pe DG…
Margineniul nu e singura unitate unde sintagmă”contact direct” a fost înțeleasă după bunul plac al unora..
Cei care aprobă acordarea anumitor sporuri se cred mai inteligenți decât membri Academiei Române, fiind în stare să calculeze la secundă timpul petrecut de polițiștii de penitenciare în “compania” anumitor categorii de deținuți cu boli transmisibile…
Cum, domnule Dorobanțu? Nu spune ANP-ul mereu ” În scopul aplicării unitare …” Blat, blat, blat!
Nereguli și la Penitenciarul Galați. Directorul libidinos (deoarece multe colege se plâng de avansurile directorului care le pipăie) a dat dispoziție să se creeze 2 grupe în Aplicația Pontaje: grupa plătită cf. Deciziei ANP și grupa celor care au sentințe câștigate. Dacă cei care au câștigat sentințe primesc doar sporul pentru condiţii grele de muncă și sporul pentru conditii vătămătoare, restul primesc toate sporurile. O situație absurdă. Sentința trebuie să fie respectată și completată cu alte prevederi din Decizia ANP, nu să conducă la o îngrădire a unor drepturi. Așa se întâmplă când un director își asigură tăcerea liderilor de sindicat prin 50 % în fiecare an.
Buna seara Dl Președinte! La Margineni experții de la financiar -medical nasc monștrii ( după cum fiecare interpretează legea)Apropo sa vedeți și la plata unor drepturi ce interpretări se dau legii pentru unii.Aceasta unitate este vestita in sistem pentru experții săi .Toată stima pentru curajul Dvs
pana la HIV, sa nu uitam ca in fiecare penitenciar sunt mult mai multi( cam de ordinul zecilor) ppl cu hepatite! care sunt perchezitionati, etc! si probabil ca in realitate sunt mult mai multi, dar fara testari, numarul real nu e cunoscut! la fel si la TBC, care a scazut enorm, dupa ce nu s-au mai facut MRF-urile, la depuneri, cam de prin 2008, daca imi amintesc eu bine!