Securitatea penitenciarelor asigurată prin posturi de pază (foișoare) anacronice și în afara sferei de identitate a polițiștilor de penitenciare
Info, penitenciar

Securitatea penitenciarelor asigurată prin posturi de pază (foișoare) anacronice și în afara sferei de identitate a polițiștilor de penitenciare

Denumirea de poliția penitenciară, implică o nouă abordare a identității polițiștilor de penitenciare. Paza pușcăriilor, prin așa-zisele foișoare a devenit caducă în contextul modernizării instituționale și trecerii în era digitală a sistemului penitenciar. Daca ne dorim o identitate, aceasta trebuie să vină cu o schimbare de paradigmă a modului de executare a misiunilor de pază a locurilor de deținere. Posturile de pază (foișoarele) sunt depășite din punct de vedere funcțional și se poziționează în afara sferei de identitate profesională a polițiștilor de penitenciare.

Digitalizarea întâmpinată cu tehnici din anii interbelici

Modernizarea posturilor de pază (foișoarelor), ar trebui să devină o prioritate pentru Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP), care ar trebui să elaboreze un plan de aducere în epoca prezentă a securității locurilor de deținere, în baza unor aprecieri obiective a eficacității acestor posturi.  Încă păzim pușcăriile cu pistoale mitralieră model 1963, din posturi de pază, în contextul în care, în ultimii 30 de ani, nu s-a mai evadat din interiorul locului de deținere prin zona acestor posturi.

De la paznic, gardian la polițist de penitenciare

Toți angajații din sistemul penitenciar și-au dorit o identitate care să le confere prestanță, imagine adecvată și o muncă în acord cu prerogativele acestei imagini, anterior apariției denumirii de ‘‘polițist de penitenciare‘‘. 2019 a venit cu o denumire. Opinia publică și mass-media s-au obișnuit să ne denumească ‘‘polițiști de penitenciare‘‘, uitând apelativele de ‘‘paznic, gardian‘‘, însă Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) n-a făcut mulți pași în consolidarea acestei identități.

Foișoarele, mijloace de cvasi-sancționare a polițiștilor de penitenciare

Foișoarele sunt folosite uneori ca mijloace de cvasi-sancționare a polițiștilor de penitenciare. În realitate, majoritatea posturilor de pază (foișoarelor) sunt departe de a întruni cerințele minime de muncă pe care le prevede legea. Vara este cald, iarna este frig iar lipsa acută de personal în sectorul operativ face ca mulți polițiști de penitenciare să-și desfășoare activitatea 12 ore neîntrerupt în aceste posturi. Doar ei și gândurile lor…

 

27 thoughts on “Securitatea penitenciarelor asigurată prin posturi de pază (foișoare) anacronice și în afara sferei de identitate a polițiștilor de penitenciare

  1. Paza.penitenciarelor și prin intermediul acestor posturi de pază nu este caducă defel, este actuală. În toată lumea se.face în acest mod. Iar prioritățile de îmbunătățire materială a locului de serviciu este apanajul strict al Direcției Economico.Administrative. Ei asigură suportul logistic.
    Dsdrp a făcut milioane de propuneri în ultimii 15 ani, nematerializate de polițiștii de la DEA. Iar evadări din locurile de deținere în ultimii 30 de ani au fost destule.

  2. Așa este. Cele mici nu au în dotare nimic și stai la mila șefului de schimb sa poți merge la toaleta sau sa ți iei apă. Vara sticla de la.fereste face efect de seră și te coci la propriu și iarna îngheți pt că nu ai izolație ferestrele nu se mai ichid bine și este ffff frig. 12 ORE

  3. Ce nu se spune:
    – se face kaka pe ziar în interiorul postului.
    – faci pipi la colt
    – se mănâncă, mâncarea rece daca o ai, daca nu rabzi.
    -12 ore nu te schimbă nimeni.
    – daca greșești cu ceva pe secție est sancționat cu mutare pe gard.

  4. Vin cu o propunere: sa se inlocuiasca posturile de paza cu camere video care sa inregistreze la 360° si sa se faca patrula periodic ( spre exemplu din ora in ora) iar colegii din foisoare sa intre pe interior (unde este deficit) .

    1. Deficit este pe gard și pe secție. La propunerea asta s-au gândit și cei din ANP, chiar acum mulți ani însă este o problema… BANII.

  5. Cei de pe gard sunt cei noi sau cei pedepsiți, se uita colegii la tine ca la prostiplus sporuri mai puține sau ini șefi de tura, băieți, (ziua pe sectie și noaptea pe gard) se fac multe sacrificii sa scapi de gard, ar fii multe de spus der mi e scârbă, bine ca m am pensionat restul o sa aibă de tras, noapte bună!

  6. Paza cu personal inarmat e clar cea mai aficace. Cu camere de filmat poti decat filma o evadare de exemplu .Mai trebuie si intervenit.(prin somatii, uz de armă etc.)

  7. Și eu m-am pensionat dar empatizez cu cei aflați în activitate,sunt colegii mei și nu pot fi indiferent .Cei din paza perimetrului sunt de cele mai multe ori puși în situații umilitoare (am trăit pe pielea mea astfel de experiențe), să -ti satisfaci nevoile in saci de nailon sau in peturi, să nu te schimbe nimeni la masă, să bei apă,etc.Nu există justificare din partea șefilor față de aspectele prezentate,e inuman și umilitor ce se întâmplă cu acești colegi iar măsuri de îmbunătățire a condițiilor de muncă nu se iau sau se iau insuficient,e scandalos de-a dreptul .Se cunosc lucrurile astea de ani buni și se pare că vor mai continua,din păcate,in foarte multe unități.Trist dar intrutotul adevărat .

  8. Bună ziua, la Giurgiu avem foișoarele cât o garsonieră de mari….problema este că nu avem toaletă, iar atunci când apelăm șeful de schimb pentru a fi schimbați ni se ,,recomandă” imperativ să folosim așa zisa TRAPĂ (o trapă ce dă in exterior de unde îți faci nevoile).Suntem exact ca în evul mediu sau chiar mai rău.Să nu mai zic că anul acesta un coleg s-a trezit cu un șarpe în foisor.Aici la Giurgiu abuzurile sunt la ele acasă și nu de către directori care se schimbă ca prosoapele la baie ci de către șefii de tură și șefii de schimb care sunt de-ai locului.Ne-am săturat să mâncăm hrană rece , când solicităm să mâncăm la popotă hrană caldă și în condiții umane , de asemenea ni se ,,recomandă” să ne aducem pachet de acasă.Vă informez cu aceste aspecte lasând la o parte faptul că aici nu avem sindicat FSANP, fac acest lucru ca și coleg .Dreptate au colegii profesori de la Târgu Ocna când zic că la Giurgiu este cel mai greu penitenciar….dar nu din prisma faptului că aici sunt toate clanurile din țară adunate, ci din prisma mentalităților șefilor , abuzurilor , condițiilor de lucru, respectarea legalității în ceea ce privește drepturile angajațior.Vorba colegului SDRP care este detașat de la Arad către colegii care au terminat anul acesta școala la Arad ,,tot ce ați învățat aici la Giurgiu nu se aplică ”. Este vizibil că nimeni nu poate face nimic…..se schimbă directorii pe bandă rulantă…în speranța ca va face cineva ceva și pentru noi.

      1. Nu e vina mea că m-am incadrat la scurtă perioadă după ce s-a desfințat FSANP la Giurgiu.Până una alta suntem cu toții colegi , indiferent dacă sunt în sindicat sau nu….sau din ce sindicat facem parte.Problemele sunt reale și merită să fie puse pe tapet să vadă toată lumea ce se întâmplâ la Giurgiu.Dacă e o problemă îmi cer scuze că am scris aici…..

      1. Corect era:l-am întâmpinat pe musafirul-reptila,altfel se interpretează (și eu m-am întâlnit cu un șobolan care a urcat în foișor,am crezut că e controlul,am tresărit instant:)))

  9. Posturile de pază au rolul lor, incontestabil, însă atitudinea unora față de lucrătorii din foișoare este adevărata problemă. E dezumanizant să mănânci pe genunchi, să stai în frig, să nu fii schimbat 12 ore, să îți faci nevoile în pungă și e imoral să fii amenințat și trimis în foișor ca o pedeapsă. Despre asta e vorba.

  10. Foisoarele trebuiesc modernizate,nu desfintate.Desfintarea foisoarelor va aduce cate 2-3 evadari pe saptamana.Va fi mai usor ca la un punct de lucru

  11. Toate aceste lucruri relatate de colegi din țară sunt reale,nu este nimic exagerat ,la acești oameni nu se gândește nimeni dintre cei cu putere de decizie nici măcar acest Avocat al Poporului,un titlu pe cât de pompos pe atât de inutil .Sunt lucruri arhicunoscute și acutizate in timp .Nu s-a schimbat nimic in bine din păcate, aceleași metehne de satrapi sau de vătafi ale șefilor la adresa subalternilor plus ignoranta și indiferența.

Comments are closed.

Skip to content