Ordonanța care actualizează gradul si echipamentul va intra mâine în ședința de Guvern. Promisiunea lui Marcel CIOLACU față în față cu "umflăturile" vitejilor șefi sindicaliști copleșiți de sindromul de "victorios".
FSANP, justitie, penitenciar, sindicat

Sindicatele din penitenciare cer CSAT și SRI combaterea FAKE NEWS-ului legat de pensiile polițiștilor, militarilor, polițiștilor de penitenciare și magistraților.

Nr. 111/01.11.2022

Exemplar 1 din 2

Domnului președinte Klaus IOHANNIS

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării

 

  • În atenția domnului director Eduard HELLVIG – Serviciul Român de Informații (SRI)

Stimate Domnule Președinte,
Stimate Domnule Director,

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) își manifestă îngrijorarea cu privire la informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora condițiile de pensionare ale polițiștilor, militarilor, polițiștilor de penitenciare și magistraților vor suporta modificări de natură a afecta aceste categorii socioprofesionale și vă adresează rugămintea de a dispune identificarea persoanelor care au diseminat în spațiul public această informație (n.r. proiect de ordonanță de urgență) în scopul tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate, întrucât acest demers reprezintă un atentat la apărarea ţării şi la siguranţa naţională.

În data de 26 octombrie 2022, în spațiul public, a apărut un proiect de ordonanță de urgență care ar afecta în sens negativ condițiile de pensionare ale polițiștilor, militarilor, polițiștilor de penitenciare și magistraților, în sensul creșterii vârstei de pensionare și a modificării bazei de calcul folosite pentru stabilirea pensiei militare de stat.

În urma acestor informații apărute în spațiul public, mii de angajați din poliție, armată și din penitenciare, precum și zeci de magistrați au depus cereri de încetare a raporturilor de serviciu prin pensionare sau demisie, situație care a condus la slăbirea siguranței și apărării cetățenilor și la scăderea calității actului de justiție, deoarece plecarea masivă a profesioniștilor din instituțiile statului conduce inevitabil la o deprofesionalizare masivă a acestor autorități, în ciuda creșterii pericolului conflagrației de la granițele României.

Proiectul de ordonanță de urgență lansat în spațiul public în data de 26 octombrie 2022 a produs efecte în rândul polițiștilor, militarilor, polițiștilor de penitenciare și magistraților și poate fi catalogat ca o formă de terorism informațional și o amenințare gravă la adresa statului de drept, sens în care se impune ca instituțiile României, cu atribuții în prevenirea și combaterea oricărei forme de terorism, să intervină prompt pentru contracararea acestui fenomen, iar persoanele care se fac vinovate de săvârșirea de acte de terorism împotriva României și a cetățenilor să fie trase la răspundere penală.

Totodată, vă adresăm rugămintea de a transmite public polițiștilor, militarilor, polițiștilor de penitenciare și magistraților că nu există vreun pericol în ceea ce privește modificarea condițiilor de pensionare pentru aceste categorii socioprofesionale, iar orice deziderat politic cu privire la orice modificare legislativă care ar afecta statutul acestor angajați se va face în deplină transparență și cu consultarea organizațiilor sindicale și profesionale din familia ocupațională apărare ordine publică și securitate națională, precum și din justiție.

Cu deosebita considerație,

Cosmin DOROBANȚU

Președinte

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

32 thoughts on “Sindicatele din penitenciare cer CSAT și SRI combaterea FAKE NEWS-ului legat de pensiile polițiștilor, militarilor, polițiștilor de penitenciare și magistraților.

  1. Dacă răspunsul o să fie că de fapt nu a fost fake news ci realitatea???
    Atunci ce facem?

      1. Vă întreb altfel în cazul ăsta…
        Care a fost rezultatul protestelor aproape zilnice de până acum?

      2. De injuat nu știu câți vom injura,dar cert este că pentru multi sistemul va deveni neatractiv,și mulți se vor reorienta spre alte domenii de activitate.Deja multi din cei noi care au venit acum din sursa externă au demisionat(vezi p.a-unde din 30 de angajați noi 5 au plecat deja).Mă întreb dacă este adevărat cum se va ieși totuși la pensie la 65 de ani când speranța de viață la penitenciar este undeva la 55 de ani.Oare cei care au debitat așa ceva au văzut vreun centralizator cu afecțiunile medicale anuale din sistem?Daca vor pune in aplicare ce se zvonește fac pariu că va exista o mare problema la nivel instituțional d.p.d.v al personalului calificat.

        1. Cei care au debitat asa ceva au vazut centralizatoarele cu afectiuni medicale anuale si sint aceiasi ca si cei din Directia medicala comisia centrala de expertiza medico-militara a mai, care spun ca:HTAE GR.3 GRUP DE RISC INALT,PARTIAL CONTROLATA …………….( asta dupa mai bine de 20 de ani de sistem)…. la pct 7 din DECIZIA MEDICALA
          LEGATURA DE CAUZALITATE/Cauza invaliditatii:BOALA FARA LEGATURA CU INDEPLINIREA SERVICIULUI.(conf.art.32.litB,legea223/2015)
          Asa ca dragi colegi trageti singuri concluzia

        2. Lasă că rezolva bănuțul, ca atunci când era șef pe s5 și sapasera hoții în peretele comun al camerei lor cu biroul banutului de își ascundeau telefoanele la el în birou. De, când ești competent crești repede în funcție. Maine, poimâine îl vezi director dsdrp sau dga.

  2. La ultima parte va v-a raspunde ca nu poate sa confirme sau sa infirme asa ceva.Raspunsul clasic la ceva ce stiu dar nu pot divulga conform secretului profesional.

  3. Din păcate nu avem și nu vom avea dezmințire la cele ce s-au vehiculat în spațiul public pentru că,sigur este ceva adevărat din cele apărute iar noi trăim cu speranța că nu se vor concretiza mârlăniile politicienilor.Doar dacă luăm atitudine la timp vom impiedica derapajul. Este un demers bun făcut de dvs dar să nu rămână singular.

  4. Chestia e ca adevarul e undeva la mijloc pentru ca actul respectiv a fost “scapat” pe net de o doamna de pe la Ministerul Muncii.Si aia e nu e tocmai maturatoare pe acolo.

  5. Ma minunez, pur si simplu. Vad ca nu este o unitate de opinii precum ca ar fi cazul sa luptam alaturi de sindicat pentru ceea ce avem de recuperat, conform legii. Ba, chiar, mai si persiflam aiurea lupta sindicala, precum ca ce am castigat daca am stat in strada, iarna, vara, pe pandemie sau 40 de grade?. In schimb, aruncam si noi cu fakeuri, nu este destul ca intoxicarea profesionista este gata de a duce la un colaps al sectorului de aparare-ordine publica. Chiar nu cred ca nu intelegeti. Si chiar daca ar ajunge varsta standard de pensionare la 65 de ani, dumneata, care comentezi aiurea, nu iti dai seama ca beneficiezi de 13 ani castig pentru grupa si vei iesi la pensie, conform fake draft, la 52? La cat vrei sa iesi la pensie, la 45 de ani, atat de rupt de oboseala esti, ti se face o nedreptate mare, nu-i asa? M-am cam ambalat, recunosc, dar nu mai suport atatea lamentari domnisoresti, probabil din partea unora care nu au raspuns niciodata la chemarea sindicatului pentru apararea drepturilor noastre inscrise in legi actuale nu in drafturi inchpuite.

    1. Cu unitatea aveti dreptate dar va intreb al cui a fost interesul sa fie mai multe sindicate oamenii sa fie scindati? Asta cu intoxicare profesionista nu am inteles-o dezvoltati subiectul, si acum ajungem la virsta standard de pensionare 65 din care scazi 13 ani cistig si iesi la 52.-aici am ceva de obiectat, nu stiu cine sinteti si nici cu ce va ocupati sau v-ati ocupat pina acum dar daca ati fii operativ si agent nu cred ca ati rezista in sistem pina la virsta pe care ati spus-o mai sus, daca ati fii ofiter si lucrati doar din spatele unui birou cred ca veti ajunge pina la acea virsta(52),daca sinteti pe sectie si va implicati nu prea,daca sinteti unul care plimba hirtiile dintr-un birou intraltul si aicea nu conteaza gradul sau functia poate ca iesiti la 52, si acum bomboana de pe coliva daca sinteti in sistem -nu iese nimeni la 45 de ani, doar daca sint”obositi”( conform legii )PS Am condus pe ultimul drum prea multi colegi ,unii prea tineri din pacate,alti care se apropiau de virsta de pensionare,alti care abia au iesit la pensie, si inainte sa va “ambalati” judecati la rece si pe urma o dati cu “lamentarile domnisoresti”.

      1. Pluri-sindicalismul este benefic atata timp cat oamenii sunt sindicalizati. Sindicatul unic e mega nociv. Daca s-a ”vândut” liderul, ce optiuni mai ai? Si istoria ne-a demonstrat si ne demonstreaza că au existat si exista lideri vanduti clasei politice sau intereselor proprii.

        1. in total acord cu dvs.,dar trebuie sa lupte la unison si in beneficiul tuturor membrilor de sindicat.

      2. Sunt in acord total cu d-voastră domnule Dan, după 25 de ani de activitate doar in operativ (escortare și tură) nu-ți dorești să mai stai 5-6 ani,așa cum zic unii, că ești în putere (ce putere?!), că ai experiență,etc .Este cazul meu și al altora care au plecat din sistem când au îndeplinit condițiile legale ,la 47 de ani și jumătate nu la 45,este imposibil asta,nu știu poate alții cunosc alte legi nu L223/2015. Cei care cunosc specificul muncii noastre știu că astea nu sunt lamentări și chestii banale ci purul adevăr.Uzura,surmenajul și bolile contactate sunt evidente nu sunt basme.

          1. Chiar dacă nu mai sunt activ sunt solidar cu foștii mei colegi din toată țara, îi susțin și empatizez cu ei.Nu mă pot împăca cu ideea că sunt unii dintre noi care sunt de acord cu pseudo-modificarile guvernanților referitor la condițiile pensionării.Inseamna că pentru ei meseria asta este floare la ureche, fără riscuri și privațiuni de tot felul.Acestia ar putea să lucreze nu până la 52-53 de ani ci până la 65-70.

  6. Ca o intrebare,deja am cei 25 de ani de sistem ,de fapt intru in al 26-lea,deci cei 13 ani castig ii am,si cred ca nu sunt singurul…..Ce mai avem de castigat ? Pana la 52 stam asa ,sa ne impartasim experienta ? Sunt de acord cu asta,dar in unele tari care ne dau aceste dispozitii si “sfaturi de bine ” cei care mai raman sunt bonificati un pic,pentru a stimula acest lucru. Se renunta la grupa in cazul asta? Din porcaria scapata de la MM,reiese ca poti iesi doar anticipat partial la vechimea si castigul asta,si pe deasupra cu ultimile 12 luni consecutive din ultimii 5 ani,deci inca o pierdere…..pe langa cea de anticipat partial….deci uite de unde vor face rost de bani pentru restul de pensii,dupa socotelile lor.Un lucru este cert am fost si vom ramane bataia de joc a acestor lichele care ne conduc,cu tot respectul pentru actiunile si devotamentul dumneavoastra domnule presedinte(il meritati din plin),nu cred ca vor face ceva in sensul bun al cuvantului,pentru ca suntem si vom ramne doar carne de tun……

    1. Ce depinde de mine, va pot garanta ca fac. Mi-as dori un pic mai multa reactie si vizibilitate si din partea altor organizatii sindicale din economia naționala, nu numai din penitenciare si politie.

  7. Nu știu cine ești,domnule Antim dar pe mine,pensionat în 2021, după 25 de ani la operativ,din care împărțit 12 ani escorte și 13 ani la schimb, 10 ani supraveghere,nu mai convins (am ieșit la 47 ani și șase luni).Din punctul meu de vedere nu cred că aș mai fi rezistat încă 5-6 ani in serviciu,uzura fizică și psihică este enormă dar mă rog,unii au alte viziuni.Poate greșesc dar e părerea mea,am plecat stors din sistem,de abia așteptam la fel ca atunci când eram militar în termen.Poate unii dintre dumneavoastră,dragii mei colegi sunteți mai dornici să stați mai mult în activitate dar eu unul nu mi-am dorit. Îi asigur de respectul meu pe toți aceia care,îndeplinind condițiile de pensionare,aleg să mai rămână în câmpul muncii .

  8. Mă îndoiesc că vom vedea mai multa reacție din partea sindicatelor din economia națională atâta timp cât salariile,cel puțin de la bugetari,administrația locală sunt aproape sau chiar au depășit structura de apărare.
    Daca salariații din structurile de apărare au mai primit firmituri, pentru pensii nu sau obținut mai nimic,nu actualizare,nu eliminarea inechităților,etc.
    Sa privim indexarea de la 1 ianuarie,civilii primesc între 10/14% conform indicelui de inflației pe anul în curs ,Atenție,iar militarii 5,1 pe anul trecut!că nu trăim toți în aceași realitate,plus un an în care nu sa acordat indexarea.
    Probabil vom asista încet la prohodul pensiilor militare.

    1. E o temere generală legată de “prohodul” pensiilor militare. Din păcate suntem prea putini care suntem vocali pe partea asta. Cu o floare nu se face primăvara. Astept reacția si celorlalte organizații sindicale din sectorul de apărare, ordine publica si securitate națională.

      1. In acest caz Dnu Dorobanțu cu tot respectul,nu pot sa cred(să credem) decât că unii lideri sindicali sunt inconștienți de acest “pericol”,fapt sau chiar sunt dezinteresati ,ori nu-i interesează decât salariul…având alte priorități, model coarnă iar pensia o vor primi de la Shakira.
        Nu există un țel comun iar acest lucru ne costă și ne va costa…..
        Sa auzim de bine că de văzut nu se vede.
        Stima.

  9. Eu cred că au luat pulsul structurilor….Posibil să nu se pună în practică tot ce s-a înșirat în ciorna aia ,dar tot ne afectează indiferent cât de puțin ar fi. Și mai cred că până în 1. 01. 2023 vom avea legea 223 modificată și gata să producă efecte. Au mai fost tentative de modificare în ultimii ani, dar ca acum nu a fost niciodată agitația asta…..pentru că PNRR….tranșe de bani….și asta ii activează puternic.

Comments are closed.

Skip to content