Noile modificări aduse Codului penal referitoare la infracțiunile de abuz în serviciu și neglijență în serviciu transformă toate legile României în Coduri penale pentru funcționarii publici, întrucât aceștia în exercitarea atribuțiilor de serviciu dacă încalcă o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență vor fi pasibili de închisoare până la 7 ani, dacă produc o pagubă sau vătămare a drepturilor unei persoane.
Dezbatere publică pentru modificarea Codului penal
Pe site-ul Ministerului Justiției este pus în dezbatere publică proiectul de lege care are în vedere modificarea și completarea, printre altele, a Codului penal exclusiv pentru punerea în acord a dispozițiilor acestuia cu prevederile Constituției, așa cum acestea din urmă au fost interpretate prin decizii ale Curții Constituționale de admitere a unor excepții de neconstituționalitate.
Abuzul în serviciu
Prin Decizia nr. 405/2016, Curtea Constituțională a statuat că dispozițiile art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma „îndeplinește în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înțelege „îndeplinește prin încălcarea legii”.
De asemenea, Curtea a precizat că neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuții de serviciu reglementate expres prin legislația primară – legi și ordonanțe ale Guvernului.
În susținerea soluției, Curtea a apreciat că asigurarea principiului previzibilității legii impune ca aprecierea defectuozității îndeplinirii atribuțiilor de serviciu să se raporteze „la standardul obiectiv care are ca element de referință principal normativul actului care reglementează atribuția de serviciu respectivă” și care este determinat sub aspectul ariei de cuprindere.
Curtea a mai apreciat că raportarea la prescripția normativă trebuie realizată și în ipoteza analizei neîndeplinirii unui act, cu atât mai mult cu cât, în domeniul penal, o inacțiune dobândește semnificație ilicită doar dacă aceasta reprezintă o încălcare a unei prevederi legale exprese care obligă la un anumit comportament într-o situație determinată.
Prin urmare, proiectul de lege propune ca dispozițiile art. 297 alin. (1) din Codul penal să aibă următoarea formulare:
„Art. 297. – (1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării acestuia, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei asemenea dispoziții legale, cauzând astfel o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”
Propunerea de text pentru art. 297 alin. (1) din Codul penal are în vedere și sensul noțiunii de lege penală, reglementat de art. 173 din Codul penal, care include și sintagma „alte acte normative care la data adoptării lor aveau putere de lege”. Această sintagmă cuprinde, potrivit Expunerii de motive a Codului penal, „acte adoptate anterior actualei Constituții, care la data intrării în vigoare constituiau izvoare de drept penal (legi, decrete ale fostului Consiliu de Stat, Decrete-legi etc.)”.
Neglijență în serviciu
Prin Decizia nr. 518/2017, Curtea Constituțională a constatat că dispozițiile ale art. 298 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma „îndeplinirea ei defectuoasă” din cuprinsul acestora se înțelege „îndeplinirea prin încălcarea legii”, reiterând argumentele invocate în Decizia nr. 405/2016.
Prin urmare, pentru identitate de rațiune, dar și pentru a asigura unitatea terminologică și de reglementare, proiectul de lege propune reformularea art. 298 din Codul penal în termeni simetrici celor propuși pentru art. 297 alin. (1) din Codul penal. Art. 298 va avea următorul cuprins:
„Art. 298. – Fapta funcționarului public care, din culpă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării acestuia, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei asemenea dispoziții legale și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.”
Bună seara! Domnule președinte, cum TOATE LEGILE ROMÂNIEI , vor fi transformate în C. P – uri?! Vă rog frumos, am pretenții de la dvs.! Mai verificați gramatica, ortografia… Vă rog! Mulțumesc frumos. Seară frumoasă vă doresc!
Metaforic vorbind, doamna. O sa îmi dați dreptate in timp.
Stiți cumva vreo instituție din subordinea Guvernului României în care sesizarea comisiei de disciplină în cazul abuzurilor comise de directorii de unități se poate face DOAR de către conducerea centrală, de la București?
Păi atunci aceste Coduri Penale modificate vor fi ”medicament” curat pentru curățarea de uscături a sistemului …
Bună ziua, cred ca comentariul dumneavoastea est tendențios, sunt incluse acele modificări care îmbracă latura penală și care sunt deja cuprinse în legile speciale. Orice modificare la legea penala se face numai prin parlament, cu respectarea controlului legislativ si prin publicarea in M.Of. Chiar dacă sunt anumiți angajați din aparatul central ( dumneavoastea știți foarte bine la cine fac referire, sa fie oare IT – I. M.G) acești lucrători nu fac parte din aparatul legislativ iar orice intoxicare poate favoriza începerea cercetării disciplintre.
Fiti mai explicita, va rog. Intrati in detalii. Pa concrete, ca la Bucale, manca-ti-as, ce a gresit omul? Nu credeti ca sunteti cam dura? Urmaresc de ceva timp site-ul si chiar n-am sesizat vreo greseala in exprimare. Ma refer strict la dl Dorobantu. Multumesc!
Mai pe romaneste.. ex:daca hotul fuge de la punct de lucru este considerata neglijenta in serviciu,faci puscarie,sau cazul fericit doar zbori din sistem.Orice tip neglijenta in serviciu numai duce doar la comisie duce direct la parchet.
Da.
Eu ce inteleg este ca tot ce inseamna greseala( pentru ca se aduce atingere unor drepturi sau obligatii) sau exercitare defectuasa a atributiilor de serviciu va duce direct la parchet,(pentru ca se face specificatia atat persoana fizica cat si juridica)iar in persoana juridica poate sa se constituiasca orice institutie.
Da.
Acum sa vad cum se vor mai aplica in teritoriu adresele de indrumare ale ANP -care nu sunt emise in aplicarea legii, nefiind publicate in M.O. – pe care unitatile le-au ridicat la rang de lege de teama unor eventuale controale care se pot lasa cu eventuale sanctiuni. Adrese cu final gen daca intervin eventuale alte interpretari ulterioare se va reveni cu precizari pt regularizare!!!??? Pt regularizare acordare drepturi, bineinteles!!
Nu se aplica și în cazul adreselor de îndrumare. 🙂
Adresele au caracter de îndrumare atât timp cât nu contravin dispozițiilor legii.
De fapt nu se schimba nimic, modificarile acestea doar tin cont de deciziile ccr si sunt un lucru bun deoarece se readuce in constiinta oamenilor ideea ca au posibilitati legale pentru a sesiza abuzurile atunci cand se incalca legile,oug si og.
Pentru ca o fapta sa fie incadrata ca abuz in serviciu este necesar sa existe si un mobil pe langa definitia data de art.297, inclusiv dupa ce se vor opera modificarile. Daca abuzul nu se va face cu intentie nu va fi catalogat ca si infractiune.
In ceea ce priveste infractiunea de neglijenta in serviciu raportata la fricile agentilor care lucreaza cu hotii, stati linistiti, culpa trebuie sa fie demonstrata pentru a exista infractiunea, de obicei in penitenciare e ”culpa comuna cu autori necunoscuti”. Prima cercetare care se va realiza in penitenciare cu privire la neglijenta in serviciu, va fi si cea care va duce la blocajul sistemului, si nimeni nu vrea asta. La fel si in alte institutii.
Oricum, prevad o crestere a plangerilor in primii 2 ani de la momentul intrarii in vigoare a modificarilor!
Domnule președinte, scuze, întreb off topic, știți ceva în legătură cu cei care stau în carantină (nevaccinati fiind) nu li se mai plătește concediul de carantină decât 5 zile? De la 1 august ar fi asta… Adică, dacă stai 14 zile, că așa vor guvernanții, că vii din vacanta din zonă roșie, 11 zile ești în fără plată, sau cum? Mulțumesc anticipat. Și, da, este posibil să vă dau dreptate, în timp…
9 zile, scuze pentru socoteala eronată… Eram bulversata de veste 🙂
Buna ziua , de ce la Margineni nu se mai ponteaza jumatatea de ora suplimentara la schimburi pentru cei din punctele de control ?